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Lascia fare...

Si, diceva così, nell’impasto di ogni pane vanno inseriti ingredienti speciali come la passione, la storia, la tradizione e le migliori materie prime del luogo.

Come scriveva Henry Miller ...il pane è la civiltà di un popolo... dopo aver cercato di mangiare a New York un pessimo pane a cassetta e il Piemonte confermando la teoria è terra di grande storia e civiltà, avendo ben venti tipologie di pane, frutto di tradizioni e confronto continuo con una cucina ricca di pietanze, vini e sapori inimitabili. Le farine di alta qualità permettono prodotti secchi come i rinomati grissini stirati a mano alle noci o ai vini, i “crasanzin” pane dolce con frutta secca o gli “stinchett” focaccine morbide e sottili.

Lascia fare...

Yes, that’s what he said, special ingredients are inserted into the dough of each and every loaf – ingredients such as passion, history, tradition and the best raw materials that can possibly be found.

As Henry Miller wrote ...its bread is a people’s civilisation... after having searched for an appalling loaf of sliced bread in New York and Piedmont confirming the theory and country of a great history and civilisation, having a good twenty kinds of bread, the fruit of tradition and ongoing confrontation with a cuisine rich in dishes, wines and inimitable flavours. High quality flours make it possible to manufacture dry products such as the renowned hand- pulled grissini with walnuts and wine, the “crasanzin”, sweet bread with dried fruit or the “stinchett”, soft, thin scones.

Dove si incontrano valli, laghi e montagne nel cuore del Piemonte, terra di tradizioni, storia e sapori inizia nei primi del ’900 l‘avventura di un uomo con la passione per il pane.

Lui era Cesare Valsesia (dal cognome si intuiscono le origini) che rilevò la bottega alimentare di famiglia, la sua passione lo porterà a specializzarsi nei prodotti da forno, alimenti semplici considerando il contesto socio economico dell’epoca ma di qualità, con ingredienti del territorio che necessitano di una raffinata professionalità ed amore nel proprio lavoro. Nel dopoguerra la sua attività diventa un punto fermo per i locali, ampliando la produzione. Oggi l’impresa artigianale continua attraverso il nipote Marco Valsesia ed è garante della qualità, della tradizione e della ricerca di antichi ed inimitabili sapori da proporre ad una clientela sempre più esigente.

Where valleys, lakes and mountains fuse at the heart of Piedmont, this land of traditions, history and flavours, there starts in the early 1900’s the adventure of a man with a great passion for bread. He was Cesare Valsesia (the surname gives us a clue to his origins) who took over the family grocery shop with a great passion which led him to specialise in baked products – simple foods, taking into account the socio- economic context of those times, but products of great quality with regional ingredients which demand a particular refined professionalism and total commitment to one’s own work.

In the post-war period his activity becomes a focal point in local terms, expanding production and involving his grandson Marco, to this day still in command of the company with its handmade products guaranteeing quality and tradition in a marketplace where there is a constant search for the old original flavours to satisfy the tastes of an ever more demanding clientele. Today continue the process of keeping alive the inimitable flavours of the region in which they were born.

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